Horsens vil være Danmarks Vildeste Kommune

I Boller Overskov ligger et af de områder kommunen har tildelt projektet. Foto: Sofie Bech Rasmussen

Horsens Kommune har det sidste år konkurreret mod 92 andre danske kommuner om titlen som Danmarks Vildeste Kommune. Ved hjælp af workshops, engagement blandt borgere og projekter, som skal være med til at styrke kommunens biodiversitet håber de på, at de kan vinde titlen.

af Sofie Bech Rasmussen

Biodiversitet blev i starten af 2021 sat på dagsordenen af Miljøministeriet, i et forsøg på at skabe mere biodiversitet i de danske kommuner. Alle 98 kommuner i Danmark fik tilbuddet om at deltage i en konkurrence om biodiversitet, og 92 valgte at tilmelde sig, i håbet om at blive Danmarks Vildeste Kommune.

Ifølge Malene Steen Simonsen, som er projektleder for biodiversitet i Horsens Kommune, skal blandt andet idé-workshops skabe ideer for, hvordan man kan styrke biodiversiteten. Dette er et af de mange projekter, som kommunen har indført, for at skabe bedre biodiversitet. Her blev der f.eks. inviteret natur- og tekniklærere fra skolerne i Horsens til et foredrag for at inspirere til, hvordan man kan bruge udendørsarealerne i sin undervisning.

Ideer skal skabe bedre biodiversitet

Ideerne er grobunden for, at man kan skabe bedre biodiversitet og gøre borgerne engagerede i biodiversitet. Allerede nu kan det ses på borgerne, at der er interesse for projektet. Efter en pressemeddelelse fra projektet: Vild med Horsens, fik de fleste henvendelser fra borgere, som var interesserede i at vide mere. 

Malene Steen Simonsen mener blandt andet også, at projektet allerede har båret frugt i Horsens Kommune, hvor de mange tiltag har været med til at øge biodiversiteten. Det mest nylige projekt er Bygholm Bakker, hvor de har tilsået en stor eng med forskellige frø, som spirer her til foråret. 

”Vi har arbejdet på at lave en stor inspirationspark for biodiversitet. Den pakke indgår også i projektet, hvor borgerne skal komme ud og se hvordan de forskellige elementer er med til at styrke biodiversiteten”

Selve projektet blev indført for at skabe mere biodiversitet i Danmark, og dermed passe på den danske natur, samt de dyr og insekter, som findes deri. Malene Steen Simonsen, som er projektleder for biodiversitet i Horsens Kommune, siger, at Horsens Kommune skal have udbredt information om biodiversitet til borgerne.  

Biodiversiteten skal blomstre langt ud i fremtiden 

Konkurrencen om at blive Danmarks Vildeste Kommune bliver afgjort i slutningen af 2022, men det betyder ikke, at der ikke længere skal være fokus på biodiversitet i Horsens kommune. Der er stadig meget at gøre for, at biodiversiteten blomstrer. Horsens Kommune har lavet en biodiversitetsplan, som går langt ud i fremtiden – så derfor er der meget at tage fat i, efter at konkurrencen slutter.