Trods røgfri arbejdstid – Kræftens Bekæmpelse utilfreds med kommunen

Foto: Rafal Opalski

Røgfri arbejdstid er en realitet i Horsens Kommune. Men det er ikke implementeret ved lov og har ifølge Kræftens Bekæmpelse taget for lang tid.

Af Oscar Vesterlund Westborg

Horsens Kommune er den kommune i Region Midtjylland, hvor flest mennesker er faste rygere. 20 procent. Horsens Kommune er også én af kun to kommuner i Region Midtjylland, der endnu ikke har vedtaget at omlægge alle arbejdspladser til røgfrie. Men kommunen bliver alligevel røgfri fra 1. januar 2023. Det fremgår af det seneste budgetforlig.

I budgetforliget 2022-2025 står det, at der efter Kræftens Bekæmpelses anbefalinger indføres delvis røgfrihed. Det betyder, at man som udgangspunkt ikke må ryge i arbejdstiden, men med undtagelsen, at man må ryge i overenskomstmæssige selvbetalte pauser eller, når man flekser ud.

Tina Hedeager, der er lokalformand for Kræftens Bekæmpelse i Horsens mener, at kommunen for længst har skullet gå forrest og vist vejen i håbet om, at flere kvitter cigaretterne.

”Det virker så nemt og demokratisk at sige, at man vil spørge folk først. Men ikke at følge sagen til dørs, dét synes jeg ikke er i orden”

I 2021 foreslog 1. viceborgmester, Martin Ravn (V) i byrådet, at Horsens Kommune skulle indføre røgfri arbejdstid. Da sagen gik fra Udvalget for Velfærd- og Sundhed til Økonomi-og Erhvervsudvalget, blev det en sag for borgmesteren, der er formand for udvalget.

Hedeager er utilfreds med, at borgmesteren, Peter Sørensen (S) indledte en dialog med arbejdspladserne og ikke fandt flertal for, at kommunen skulle være helt røgfri og dermed følge den nationale tendens:  ”Det virker så nemt og demokratisk at sige, at man vil spørge folk først. Men ikke at følge sagen til dørs, dét synes jeg ikke er i orden”, siger hun.

Borgmesteren forklarer, at Horsens Kommune får en de facto røgfri kommune pr. 1. januar 2023, men uden lov: ”Jeg tror det er vigtigt at få personalet med, så de arbejdspladser, der ikke selv har valgt at være røgfrie, nu også – med eller uden lovgivning – bliver røgfrie”.

I Danmark har pt. 69 ud af 98 kommuner indført røgfri arbejdstid, mens to kommuner indfører det i 2022. Det er sket på opfordring af både Kræftens Bekæmpelse og KL.

Rygning er den hyppigste dødsårsag i Danmark. Årligt dør ca. 13.600 mennesker af følgesygdomme, det viser en statistik udgivet i 2017 af Sundhedsstyrelsen. Det svarer til, at hvert tredje dødsfald i Danmark sker som følge af rygning.