Hemmelige ritualer, personlig udvikling og humanitært sigte – hvad laver Odd Fellow på Borgergade?

Odd Fellow Ordenen er en sammenslutning af såkaldte logebrødre. Alle 60 bærer i jakkesæt, alle er lige og det overordnede mål er personlig udvikling. Men én ting holdes hemmeligt, nemlig optagelses- og gradsritualerne.

Af Oscar Vesterlund Westborg

Hver tirsdag mødes logebrødrene på Borgergade i Horsens. Her snakkes og tænkes i stort og småt. Målet er ifølge Thorkild Jensen, Overmester ved broderlogen i Horsens og medlem i 29 år, at blive bedre mennesker.

”Den tjener sig selv bedst, som tjener andre”, reciterer han og uddyber, at ”det betyder, at man skal behandle andre, som man selv vil behandles.”.

Men der er også en del, som offentligheden ikke kender til, nemlig optagelses- og gradsritualerne.


De hemmelige ritualer

Denne del af Odd Fellow Ordenen er hemmeligholdt, om end til stor interesse for omverdenen. Thorkild Jensen har på forhånd sagt, at der er god grund til hemmeligholdelsen. Det skal være en overraskelse og en oplevelse for livet for den pågældende, der bliver optaget i Odd Fellow Ordenen.

Han løfter dog sløret for nogle af de ritualer, der finder sted under en optagelsesceremoni. Som udgangspunkt har man bind for øjnene og kan kun forestille sig, hvad der sker omkring en. Man bliver ført rundt, der er musik og der foregår et storartet skuespil. Seancen er nøje indøvet og ifølge og tager godt to timer. Det tærer på kræfterne:

”Det er hårdt for os, der skal udføre det,” siger Thorkild Jensen efterfulgt af en stor latter.

Ved sjældne lejligheder kan overmesteren give tilladelse til, at ”give broderen lyset” og dermed få lov at kigge på en tavle med mottoer på. Her vil man ifølge Thorkild Jensen få indprentet de vise ord. Hvad ritualerne ellers indeholder vil Thorkild Jensen ”overhovedet ikke afsløre”.

”Når ydredøren er lukket, er verden lukket ude. Alle telefoner er slukket og det er ildeset at glemme det”

Thorkild Jensen

Logetirsdag
En normal aften i logen starter hver tirsdag. Officielt klokken halv otte om aftenen. Men alle logebrødrene møder ind allerede før klokken syv. Her snakkes om stort og småt, indtil overmester Thorkild Jensen indkalder til logesalen. Her udføres dagsordenen. Den består typisk af indlæg, som handler om deleværdige pointer eller historier, som giver stof til eftertanke.

Ifølge Thorkild Jensen er det et frirum fra dagligdagens jag. Derfor lukkes der af for alt andet end logen og samværet mellem brødrene.

”Når ydredøren er lukket, er omverdenen lukket ude. Alle telefoner er slukket og det er ildeset at glemme det”, siger Thorkild Jensen.

Dødsfald hos de ældre baner vejen for de yngre

Det er overvejende midaldrende og ældre mennesker, der udgør logen. I løbet af covid-19 pandemien er 16 logebrødre døde. Og da alle betaler et månedligt kontingent, har logen tabt penge. Det kan mærkes, når bygningen skal vedligeholdes eller når køkkenet skal lave mad til hver tirsdag aften.

Thorkild Jensen så gerne, at broderlogen på Borgergade fik flere medlemmer, især yngre. Derfor er de nuværende logebrødre i gang med at rekruttere venner og bekendte. Derudover lancerer de snart en video på de sociale medier, henvendt til den yngre generation.

Flere tusinde medlemmer i Danmark

Ifølge Odd Fellow Ordenens egen hjemmeside er der på verdensplan ca. 10.000 loger og 96.000 medlemmer i Europa, hvoraf 87.000 er i de nordiske lande. I Danmark er der 12.000 medlemmer fordelt på 107 broderloger og 93 søsterloger.

Odd Fellow Ordenen betror sig ikke til nogen religion. Alle er velkomne, så længe man tror på en højere magt.